80 peratus peguam guna Bahasa Melayu di mahkamah

Sumber: Berita Harian Online 3 Julai 2009 (Ruangan Mutakhir)

KUALA LUMPUR: Hampir 80 peratus daripada 13,000 peguam di negara ini kini menggunakan Bahasa Melayu ketika mengendalikan kes di mahkamah, menurut Majlis Peguam Malaysia (MPM) hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Bahasa Melayu MPM, Muhammad Hasif Hassan, berkata arah aliran penggunaan bahasa kebangsaan itu meningkat sejak lima tahun lalu walaupun menghadapi kesukaran dari sudut istilah, tatabahasa dan terjemahan.

“Walaupun penterjemahan adalah sukar, istilah, tatabahasa dan laras bahasa undang-undang adalah berbeza dengan bahasa seharian, kami yakin dapat menggunakan Bahasa Melayu sepenuhnya tidak lama lagi.

“Bagi meningkatkan kemahiran, MPM akan bekerjasama dengan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bagi mengadakan kursus Bahasa Melayu untuk semua peguam,” katanya pada sidang media selepas mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah DBP, Datuk Termuzi Abdul Aziz di sini, hari ini.

Muhammad Hasif berkata, kursus itu akan memberi ruang kepada peguam mempelajari istilah, tatabahasa dan laras bahasa yang betul supaya penghujahan kes di mahkamah berjalan lebih lancar dan jelas.

Katanya, kursus itu harap dapat dimulakan sebelum akhir tahun ini.
Dalam pada itu, Termuzi berkata, selain menyediakan sukatan kursus, DBP juga akan bekerjasama dengan MPM dalam membantu menterjemahkan istilah undang-undang ke dalam bahasa Melayu.

Beliau berkata, walaupun kebanyakan peguam mengikuti pengajian mereka dalam bahasa Inggeris tetapi inisiatif mereka untuk menggunakan bahasa Melayu perlu dipuji dan disokong. – Bernama

Ulasan Saya:
Tahniah kepada para peguam kerana memartabatkan Bahasa Melayu di negara ini, sesuai dengan kedudukannya sebagai bahasa kebangsaan. Hal ini mencerminkan bahawa Bahasa Melayu mempunyai kualitinya yang tersendiri dan mampu menjadi bahasa ilmu dan komunikasi yang terbaik.

Menyentuh isu PPSMI, maka tidak hairanlah para pejuang bahasa dan ahli akademik menentang pelaksanaan PPSMI. Mereka amat yakin Bahasa Melayu mampu menjadi bahasa ilmu yang terbaik. Tambahan pula banyak kajian yang merumuskan bahawa pelaksanaan PPSMI adalah ‘gagal’. Justeru, pemansuhan PPSMI bukanlah satu langkah ‘tidak mahu maju’ atau ‘ketinggalan zaman’. Pemansuhan PPSMI mencerminkan Bahasa Melayu adalah bahasa ilmu yang terbaik di negara ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s