Madu Lebah

Fiman Allah SWT di dalam Al-Quran, Surah An-Nahl (Ayat 68 – 69) yang bermaksud: Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah, “Buatlah sarang di gunung, di pohon serta tempat-tempat yang dibangun manusia. Kemudian makanlah segala macam buah-buahan, dan tempuhlah hidupmu dengan mudah.” Dari perut lebah itu keluar berbagai macam minuman yang beraneka warna sebagai penawar bagi manusia. Sesungguhnya yang demikian itu terdapat tanda kekuasan Allah bagi orang yang mahu berfikir.

Madu adalah makanan yang mulia. Menurut Abdul Karim (1994: 180), madu adalah:
(a) makanan yang memberi tenaga
(b) makanan yang bersih
(c) makanan yang sedia untuk dihidangkan
(d) makanan istimewa bagi orang lemah dan sakit
(e) makanan yang disukai pinggang dan hati
(f) makanan yang terjamin khasiat dan keselamatan
(g) makanan yang digemari
(h) makanan asli
(i) mudah diperolehi
(j) makanan yang tidak busuk
(k) makanan yang mengenyangkan

Menurut satu kajian yang dilakukan di Perancis, 1 kg madu mempunyai tenaga yang sama dengan 3.5 kg daging atau 12 kg sayur-sayuran (Abdullah, 1998:69). Lebih 68 negara termasuk Malaysia, mengiktiraf dan mengakui keistimewaan dan keunikan lebah dan madu dalam memberi kesihatan kepada manusia.

Madu Khaula boleh didapati di:
1. Kedai Runcit Ust. Ku Othman, Plaza Likas Bangunan Mara
2. Kedai Stop & Shop, Ground Floor, KK Plaza.
3. Kedai Era Edar (Homeopati), Tingkat 1 Wisma MUIS.
4. Kedai Ubat Siddiq, Putatan (berhampiran dengan Servay).
5. Atau hubungi terus penulis melalui blog ini.

Maklumat lanjut, sila klik di sini.

Rujukan
Abdullah Al-Qari Hj. Salleh. 1998. Ensiklopedia: Rawatan Penyakit
Dengan Madu Lebah. Kuala Lumpur: Al-Hidayah Publishers.

Abdul Karim Najib al-Khatib (Dr). 1994. Rahsia Madu Lebah: Ubat Yang
Turun Bersama Wahyu. Batu Caves: Pustaka Ilmi.

Persoalan Berkaitan Madu Khaula (Sumber http://www.khaula.com.my)

1. Apa itu Madu Khaula?
Madu Khaula adalah madu asli yang diimport oleh Khaula Trading secara terus dari Republik Islam Iran. Khaula Trading memegang lesen pengedar tunggal untuk pasaran Malaysia dan Asia Tenggara atas jenama KHAULA. Jenama KHAULA ini telah didaftarkan sebagai TM (Trademark) atau tanda perniagaan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia.

2. Adakah Madu Khaula ini benar-benar madu asli?
Ya, madu ini telah disahkan asli malah berkualiti Gred A hasil dari analisis dimakmal madu di Azarbaijan, Iran dan makmal UNIPEQ, UKM Malaysia. Madu Khaula dijamin mengandungi kandungan sukrosa kurang 5% dan kandungan lembapan kurang 20% dan nilai ini adalah mengatasi piawaian International Honey Comission (IHC) dan dikelaskan sebagai Madu Gred A. Pengusaha Madu Khaula, Sabalan Shahd Co, Azarbayjan, Iran memiliki proses kawalan mutu madu (Quality Control) yang ketat sebelum diizinkan untuk eksport ke luar negara seperti UK, Oman, Yaman, Arab Saudi dan Asia Tenggara termasuk Malaysia. Pihak pengusaha ada menghantar sijil pengesahan analisis makmal setiap kali shipment Madu Khaula.

3. Apakah perbezaan antara Madu Khaula ini dengan lain-lain madu?
Madu ini mempunyai rasa yang harmonis, lembut, pekat dan mempunyai aroma tersendiri di mana dengan aroma dan rasanya itu, kanak-kanak sekalipun sukakannya. Di samping itu, madu ini dihasilkan oleh lebah-lebah yang dijinakkan di kawasan pergunungan yang mempunyai iklim 4 musim dan berbeza dari iklim di Malaysia yang sentiasa panas dan lembap sepanjang tahun. Perbezaan iklim ini mempengaruhi jenis tumbuhan dan bunga yang tumbuh di mana lebah-lebah ini akan mengambil manisan mereka.

4. Bagaimanakah cara madu ini dibungkus/dipekkan?
Madu ini dikeluarkan dalam 2 jenis iaitu yang mempunyai sarang lebah dan tanpa sarang lebah. Berat setiap botol adalah lebih kurang 1300g atau 1.3kg termasuk botol (berat botol 300g). Madu ini menjalani proses pensterilan dan pembekuan untuk mencegah bakteria semasa proses pembungkusan. Ia dijamin selamat dari bakteria.

5. Mengapa Madu Khaula ini tidak boleh disimpan di dalam peti ais?
Madu paling baik disimpan dalam suhu lebih kurang 20 darjah Celsius.Madu ini mempunyai sifat higroskopis iaitu berupaya menyerap lembapan dan cairan dan ini baik bagi penggunaan mengawal kanak-kanak yang kencing semasa tidur. Madu ini juga membantu untuk tidur yang lebih nyenyak kerana sifat sedatifnya (menenangkan saraf) yang lembut. Madu juga mempunyai sifat laksatif yang ringan. Apabila madu disimpan di dalam peti ais, sebahagian dari sifat dan keupayaan semulajadinya akan berkurangan dan akan menyebabkan nilai perubatannya turut berkurang. Adalah satu perkara yang merugikan jika ini berlaku sedangkan madu ini tidak pun akan menjadi rosak jika disimpan di tempat yang biasa kita menyimpan gula dan garam. Asal sahaja kita tidak membiarkan ia terdedah kepada udara dan serangga.

6. Ada orang mengatakan madu asli tidak akan didekati oleh semut?
Kenyataan itu adalah tidak benar sama sekali. Madu mengandungi manisan/gula. Walau bagaimanapun manisan/gula ini tidak sama dari segi bentuk/struktur semulajadinya. Gula madu tidak sama dengan gula tebu (sukrosa). Gula madu terdiri dari Dekstrosa dan Levulosa dalam sekitar (75-83%). Dekstrosa boleh segera diserap ke dalam darah manakala Levulosa lebih lambat sedikit bagi mengawal keseimbangan gula dalam darah. Oleh yang demikian adalah mustahil sama sekali semut tidak mendekati madu ini.

Sebenarnya fenomena ini berlaku kerana kelainan sifat madu antara Madu Khaula dan madu tempatan. Kandungan sulfur dan kuprum yang lebih tinggi dalam madu tempatan menyebabkan madu ini bersifat panas, justeru itu semut yang mempunyai deria sensitif tidak akan mendekati madu tempatan. Manakala Madu Khaula bersifat ‘tidak panas’ maka semut akan mendekati dan jika dicampur dengan telur maka telur juga tidak akan membeku di dalam Madu Khaula.

7. Apakah kelebihan Madu Khaula berbanding gula dalam bentuk lain?
a. Madu tidak mengganggu saluran pencernaan.
b. Mudah dan cepat diasimilasi (proses menukarkan makanan berzat kepada tisu hidup).
c.Cepat memenuhi permintaan tenaga.
d.Meningkatkan kemampuan para olahragawan dan orang-orang lain yang memerlukan tenaga baru dalam waktu yang relatif singkat.
e. Dari segala bentuk gula yang ada, madu merupakan yang paling mudah ditangani oleh ginjal.
f. Mempunyai kesan laksatif ringan dan bersifat semulajadi.
g. Memiliki nilai sedatif yang menenangkan tubuh.
h. Mudah didapati.
i. Secara relatif ia tidak terlalu mahal.

8. Mengapakah Madu Khaula ini lebih baik dimakan begitu sahaja tanpa dicampur ke dalam air?
Madu secara semulajadinya telah dijadikan Allah untuk diminum terus kerana ia telah dicernakan di dalam perut lebah terlebih dahulu. Apabila dicampur ke dalam air, tentu sekali sifat semulajadinya akan terjejas atau menjadi cair khususnya dari segi nilai perubatannya. Oleh yang demikian dicadangkan bagi orang dewasa dan kanak-kanak, minumlah madu secara terus mengikut sukatan yang dicadangkan manakala bagi bayi dicadangkan madu tersebut dicampur sedikit air untuk memudahkan proses pengambilan. Khaula Trading juga telah menyediakan risalah berkenaan cara pemakanan Madu Khaula berdasarkan testimoni
pengguna yang telah sembuh setelah mengikut cara yang disyorkan itu.

9. Apakah kegunaan sarang lebah yang ada dalam Madu Khaula?
Khaula Trading memasarkan 2 bentuk madu. Salah satu mengandungi sarang lebah. Sarang lebah digunakan khusus untuk mengubati gangguan-gangguan tertentu pada saluran pernafasan. Ia baik bagi pengidap hidung tersumbat akibat alahan, sinusitis dan penyakit akibat gangguan saluran pernafasan. Ia bagus dikunyah begitu sahaja sebesar ibu jari sehingga sarang itu mengecil dan buangkan sisanya. Amalan pengambilan madu akan membantu pengidap penyakit tersebut menghirup udara segar melalui hidung dan bukan melalui mulut! Sila baca Buku DC Jarvis (MD), Bab 9 untuk maklumat lanjut.

Harga Madu Khaula:
1. Khaula As-Syiffa’ (Tanpa Sarang) RM 70.00
2. Khaula As-Syffa’ + At-Thorim (Bersarang) RM 75.00

Advertisements

One response to “Madu Lebah

  1. Good reading. Adding to reddit for you. Bar Stools

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s